Historische rassen worden ook wel heirloom groenterassen genoemd. Het zijn rassen die in het verleden veel werden gekweekt maar niet passen in de moderne grootschalige groenteteelt.

 

Gelukkig zijn veel rassen nog wel beschikbaar en zolang er vraag is naar een ras, is er een grote kans dat deze blijft bestaan!

Deze historische rassen worden om verschillende redenen niet gebruikt in de professionele teelt. Een voorbeeld is de prei Prizetaker. Deze prei kleurt niet mooi onder tl-licht en is daarom verdwenen uit de supermarkt. Zonde, want hij is best wel lekker.

 

Eigenlijk zijn al deze rassen familiejuwelen die worden gekoesterd en doorgegeven binnen een familie of gemeenschap. De Amish gemeenschap bijvoorbeeld, heeft vele heirloom rassen voortgebracht. Door selectie op geur, kleur en smaak zijn deze rassen geworden tot wat ze nu zijn.

 

In tegenstelling tot de moderne hybride groenterassen worden de historische  groenterassen in stand gehouden door natuurlijke bestuiving. Dat betekent dat je deze rassen zelf kunt vermeerderen!

Veel informatie over het zelf vermeerderen van oude groenterassen vind je in het boek “Seed to Seed” van Suzanne Ashworth. Een aanrader!

 

Je kunt deze zaden en het boek bestellen door een mailtje te sturen naar antonie@levenvanhetland.nl

 

 

Heirloom groenterassen

Home                 nieuw              aanbiedingen                   nieuwsbrief            bestellen