Levenvanhetland.nl

Hoe maak je yoghurt?

Zoals gezegd, yoghurt maken is simpel. Hier volgt stapsgewijs het hele proces.

 

Gebruik je verse melk, verwarm deze dan tot minimaal 72° C gedurende 15 seconden. De melk is nu gepasteuriseerd en dat verkleint de kans op mislukken van je yoghurt. Gebruik je melk uit een pak dan is deze stap natuurlijk niet nodig.

 

Voeg een yoghurtcultuur toe aan 1 liter melk en meng dit goed. Als yoghurtcultuur kun je één van de culturen die ik aanbied gebruiken. 

 

Verwarm het mengsel “au bain marie” tot 40° C en zet het vervolgens op een warm plekje. Het is belangrijk dat de melk ongeveer 40° C blijft. De melkzuurvergisting verloopt dan optimaal. Wil je zeker zijn van de goede temperatuur, gebruik dan een yoghurtapparaat. Deze houdt de melk op de juiste temperatuur zodat de melkzuurbacteriën hun werk optimaal kunnen doen. Het nieuwste apparaat, de Yoferm, koelt zelf de yoghurt na afloop van het fermentatieproces.

 

Bewaar 2 lepels yoghurt om te gebruiken als cultuur voor de volgende keer. Dit kun je een 10-tal keren herhalen voordat verkeerde bacteriën de overhand krijgen.

 

En nu het belangrijkste…….. je zelfgemaakte yoghurt opeten. Eet smakelijk!

Homeyoghurt maken > hoe maak je  yoghurt