Levenvanhetland.nl

Hoe maak je zuurkool?

 

 

Zuurkool maak je van witte of rode kool of met een mengsel van deze koolsoorten. Door melkzuurgisting wordt de kool geconserveerd zodat je hem lang kan bewaren. Daarnaast bevat zuurkool veel vitamine c, is super gezond en lekker.

 

Zuurkool maak je als volgt:

 

· Oogst je kolen, spoel ze schoon en verwijder de buitenste bladeren. Bewaar deze bladeren.

· Rasp de kool met een zuurkoolrasp in fijne sliertjes. Je kunt natuurlijk ook een scherp mes gebruiken.

· Leg op de bodem van de zuurkoolpot een laagje bladeren en vervolgens een paar cm gesneden kool.

· Strooi zout (10 tot 15 gram per kilo kool) en jeneverbessen over de kool. Je kunt ook nog laurierblad, komijn of dille toevoegen.

· Stamp de gesneden kool goed aan om lucht te verwijderen. Dit doe je met een zuurkoolstamper.

· Herhaal dit vullen en stampen tot de pot bijna vol is.

· Leg een schone doek, bijvoorbeeld een kaasdoek op de zuurkool en leg er de zuurkoolstenen op. Deze stenen worden meegeleverd met de zuurkoolpot.

· Sluit de pot af en vul het waterslot van de pot. Er kan nu wel lucht uit maar geen lucht meer in.

· Zet de zuurkoolpot een paar dagen op een warme plek (kamertemperatuur), dan kan de vergisting op gang komen. Daarna koel wegzetten (wel vorstvrij!)

· Na een dag of 14 zal de zuurkool wat gaan ruiken. Geen zorgen, dat hoort zo. Ook kan er wat schimmel op het water staan, schep dat er af. Schep dat er één keer per week af en spoel dan ook de kaasdoek uit met schoon water.

 

Na een week of 6 is je zuurkool klaar. Eet smakelijk!

Homezuurkool maken > hoe maak je zuurkool