Eén van mijn dochters heeft een koemelkeiwit allergie. Vooral als baby kon ze geen koemelk verdragen.  Sojamelk vond ze niet echt lekker en geitenmelk was slecht te verkrijgen. Wat doe je dan als liefhebbende vader? Inderdaad, je koopt een geit!

 

Het werd een witte en haar naam was Geertje. Wat een geweldig beest was dit. Groot, lief en eigenwijs. En natuurlijk ook koppig, want dat zijn geiten nu eenmaal. Ik molk haar 1 maal per dag en vanaf dat moment hadden we melk genoeg voor wel 5 allergische kinderen.

Een geit is in haar uppie niet gelukkig en al gauw kwam er een 2de geit. Melk genoeg voor wel 10 allergische kinderen!  Gelukkig kun je van geitenmelk heerlijke kaas maken en dat deed ik ook. Wat is dat lekker zeg; eigengemaakte geitenkaas. En moeilijk is het niet. Verzamel voldoende melk, zeg zo’n 10 liter voor 1 kilo kaas, verwarm deze melk en voeg zuursel en stremsel toe, snij de ontstane wrongel en stop deze in de kaasvorm.  De kaasvorm gaat onder de kaaspers en klaar is je kaas. Afhankelijk van je geduld eet je jonge of oude kaas. 

 

Als je nog niet eerder zelf kaas hebt gemaakt, dan is de starterskit zeer geschikt. Alles wat je nodig hebt zit erin; kaasvormen, kaasdoek, wrongelsnijder, stremsel, ferment etc. Lees hier meer over hoe je kaas maakt.

 

Kaas maak je van rauwe, verse melk of van gepasteuriseerde melk. Hoe je melk pasteuriseert lees je hier.

 

Tot slot, je kunt natuurlijk ook prima koemelk gebruiken voor je kaas…………

Zelf kaas maken

Home                        nieuw              aanbiedingen                   nieuwsbrief            bestellen