Levenvanhetland.nl

Kippen houden

Home > kippen houden

 

Voor mij zijn kippen ideale huisdieren. Ze hebben weinig verzorging nodig, verwerken flink wat keukenafval, bemesten de tuin en ze leveren dagelijks een heerlijk eitje. En als toegift kun je ze ook nog opeten! Mijn eerste kippen, Barnevelders, kreeg ik tijdens een logeerpartijtje toen ik een jaar of 15 was. Met de kippen in een doos in de trein terug naar huis en maar hopen dat mijn ouders het goed vonden. Gelukkig heb ik hele lieve ouders en mochten de kippen blijven. Sterker nog, de kuikens hebben weken lang op mijn slaapkamer gewoond! Toen de stank te erg werd moesten ze uiteindelijk naar buiten, in het kippenhok.

Mijn volgende kippen, ik woonde inmiddels op het platteland, waren lakenvelders. Deze kip dankt zijn naam aan de overeenkomst met de lakenvelder koe. Na de lakenvelders kwam de poule de Bresse. Ik had ergens gelezen dat dit de kip der kippen is, qua smaak dan, en dat wilde ik natuurlijk proeven. Het probleem was alleen dat ik ze nergens in Nederland kon vinden. Uiteindelijk heeft een bevriende vrachtwagenchauffeur 3 hennen en een haan voor me mee genomen Hij moest richting Dijon en kende een boer in de buurt van de Bresse. Gewoon in een doos in de cabine. Dit was ver voor de vogelgriep

Het fokken van de poule de bresse is helaas niet gelukt. De haan bleek erg agressief en ik heb hem uiteindelijk een kopje kleiner gemaakt. Maar ik kan je verzekeren, ze zijn lekker, die poule de Bresse!