Levenvanhetland.nl

Voeding kippen

Home > kippen houden > voeding

In de ideale situatie scharrelen de kippen overdag op een stuk grasland en zitten ze ‘s nachts in een nachthok. De kippen scharrelen op het grasland een maaltijd bij elkaar en als toevoeging geef je ze iedere ochtend en avond wat graan. Dat kan tarwe, gebroken mais of gerst zijn.  Een handje per keer per kip is voldoende.

 

Beschik je niet over grasland maar lopen je kippen in een ren, pas dan het voer aan. In de handel is prima kant en klaar kippenvoer te krijgen. Daar zit alles in wat een kip nodig heeft. Daarnaast kun je ze tuin– en keukenafval voeren. Kippen lusten bijna alles, het zijn immers omnivoren. Onkruid, maaisel, oud brood, aardappels, vis– en vleesresten, groenteafval, fruit, je kunt het zo gek niet bedenken of de kip eet het op en zet het om in een lekker eitje, mest of een kipkluifje.

 

Je kunt de kippen die je wilt slachten de laatste maanden extra voer geven in de vorm van bijvoorbeeld gerst of gerstemeel. Dit bevordert de vleesaanzet.

 

Waar je ze ook voor hebt, eieren of vlees, zorg voor voldoende kalk in de vorm van kippengrit. Dit zijn gemalen schelpen. Kippen hebben geen tanden en met behulp van het grit en kleine kiezeltjes die ze oppikken vermalen ze het voedsel in krop en maag.

 

Zorg ook voor voldoende schoon drinkwater.