Brandywine
  search
  • Brandywine

  Brandywine Sudduth

  € 2,00
  Inclusief belasting

  Een roze rode heirloom, voor het eerst in de catalogussen in 1889. Van de tomaat Brandywine komen veel variëteiten voor. Deze variëteit is door de familie van Doris Sudduth bijna 100 jaar in stand gehouden en is volgens kenners de originele Brandywine tomaat uit 1889. Brandywine vormt grote smakelijke vruchten die uitstekend geschikt zijn voor salades.

  Inhoud: ca. 15 zaden

   

  Aantal

  Grondsoort

  Tomaten kan je telen op alle grondsoorten als er maar voldoende organisch materiaal in zit. Zorg er dus voor dat je flink wat compost door de grond heen werkt voor je de tomaten in de grond zet.

   

  Bemesting

  In de compost zit, afhankelijk van de leeftijd en de samenstelling, natuurlijk al de nodige meststoffen. Toch is het handig de tomaten extra te bemesten. Dit kan met verteerde stalmest of bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels. Gebruik je stalmest werk dan ongeveer 11/2 kruiwagen (0,1 m3) door de bovenste 20 cm van de grond.

  Strooi ook wat gesteente-meel over de grond. Dit bevat veel silicium wat er voor zorgt dat de planten beter bestand zijn tegen schimmelinfecties.

   

  Vruchtwisseling

  Verbouw niet vaker dan 1x per 4 jaar tomaten op hetzelfde stukje grond. Je houdt zo de aantasting door bodemaaltjes, bodemmoeheid, laag.

   

  zaaien

  Zaai de tomaten eind maart in een bakje met potgrond en zet het de eerste dagen op een warme plek.  Optimaal is 25 ° C, maar met een graad of 19 lukt het ook. Het kiemen duurt dan wel wat langer. Zaai de zaadjes om de 3 cm, zodat de kiemplantjes de ruimte hebben.

   

  Zodra de eerste plantjes hun kop opsteken verhuis het bakje dan naar een zo licht mogelijke plek. Warmte is dan wat minder belangrijk, 18 ° C is genoeg.

   

  verplanten

  Zodra de eerste echte blaadjes zijn gevormd kun je de kiemplantjes gaan verplanten. Zet ze, bijvoorbeeld,  in een kleine bloempot. Als de planten wat groter zijn, zo’n 15 cm, verplant ze dan nog een keer naar een wat grotere bloempot.

   

  Je kunt de planten buiten uitplanten als ze 20 cm hoog zijn. Doe dit pas na 15 mei, als de kans op nachtvorst voorbij is. Tomaten kunnen daar echt niet tegen!

  Geef de tomatenplanten nu ook een steuntje in de vorm van een bamboestok en bindt de plant halverwege de stengel voorzichtig met een touwtje vast zonder de stengel af te knellen. De stengel moet ok in de breedte kunnen blijven groeien.

   

  Onderhoud

  Het belangrijkste onderhoud bij tomatenplanten is het “dieven”. Dit doe je door regelmatig de stengels die in de bladokels groeien weg te breken.

  Zorg er ook voor dat de tomatenplant vastgebonden blijft aan zijn steun. Zeker bij de wat grotere rassen is dit hard nodig.

  Als laatste het toppen. In het Nederlandse klimaat is het nodig om de top uit de plant te halen na de vorming van de derde bloemtros.  Laat je meer dan drie bloemtrossen zitten dan is de kans klein dat de tomaten ook afrijpen.

   

  Dit geldt natuurlijk niet als je je tomaten in een kas kweekt. Dan kun je de plant laten groeien tot een hoogte van 7 of 8 bloemtrossen!

   

  Oogsten

  Pluk de tomaten als ze mooi rood zijn. Of geel natuurlijk, als je een gele tomaat kweekt.

  31 Items