Winkelwagen Winkelwagen 0 Product Producten (leeg)

Geen producten

Te bepalen Verzending
€ 0,00 Totaal

Afrekenen

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd
Aantal
Totaal
Er zijn 0 artikelen in uw winkelwagen. Er is 1 artikel in uw winkelwagen.
Totaal producten
Totaal verzendkosten  Te bepalen
Totaal
Ga door met winkelen Doorgaan naar betalen

Informatie

Aanbiedingen

Zelf zuivel maken Er zijn geen producten in deze categorie.

Subcategorieën

  • Kaas maken

    Eén van mijn dochters heeft een koemelkeiwit allergie. Vooral als baby kon ze geen koemelk verdragen.  Sojamelk vond ze niet echt lekker en geitenmelk was slecht te verkrijgen. Wat doe je dan als liefhebbende vader? Inderdaad, je koopt een geit!

     

    Het werd een witte en haar naam was Geertje. Wat een geweldig beest was dit. Groot, lief en eigenwijs. En natuurlijk ook koppig, want dat zijn geiten nu eenmaal. Ik molk haar 1 maal per dag en vanaf dat moment hadden we melk genoeg voor wel 5 allergische kinderen.

    Een geit is in haar uppie niet gelukkig en al gauw kwam er een 2de geit. Melk genoeg voor wel 10 allergische kinderen!  Gelukkig kun je van geitenmelk heerlijke kaas maken en dat deed ik ook. Wat is dat lekker zeg; eigengemaakte geitenkaas. En moeilijk is het niet. Verzamel voldoende melk, zeg zo’n 10 liter voor 1 kilo kaas, verwarm deze melk en voeg zuursel en stremsel toe, snij de ontstane wrongel en stop deze in de kaasvorm.  De kaasvorm gaat onder de kaaspers en klaar is je kaas. Afhankelijk van je geduld eet je jonge of oude kaas. 

     

    Als je nog niet eerder zelf kaas hebt gemaakt, dan is de starterskit zeer geschikt. Alles wat je nodig hebt zit erin; kaasvormen, kaasdoek, wrongelsnijder, stremsel, ferment etc. Lees hier meer over hoe je kaas maakt.

     

    Kaas maak je van rauwe, verse melk of van gepasteuriseerde melk. Hoe je melk pasteuriseert lees je hier.

     

    Tot slot, je kunt natuurlijk ook prima koemelk gebruiken voor je kaas…………

  • Melken

    Wat een vreugde, zelf melken! Ik heb jarenlang geiten gemolken en dat was fijn om te doen. De geit op het melkgemak en ik er naast, ook op m’n gemak, op een krukje. De geur van hooi, mest en melk, de warmte van het lijf van de geit, kriebelende vliegen en dan maar melken. Melken is nog een hele kunst. Aan het begin van ieder seizoen had ik kramp en spierpijn, maar na een paar dagen had ik de slag weer te pakken en stroomde de melk in de emmer!

    Naast een geit (of een koe, natuurlijk) is een melkgemak erg handig. Een melkgemak is een plateau waar de geit op staat. Je kunt zo wat beter bij de spenen. Ook een melkemmer, een melkteems (zeef) en een melkmaat kunnen handig zijn bij het melken.

  • Boter en karnemelk

    Boter maak je door melk te karnen. Karnen is het in beweging brengen van de verzuurde volle melk of de room. Door de juiste beweging scheidt het vet zich van de melk.

    Heb je de beschikking over verse rauwe melk, van eigen vee of een boer in de buurt, dan is het een feest om zelf boter te maken. Je smeert niet alleen je eigen roomboter op brood maar je drinkt er ook nog eens heerlijke verse karnemelk bij. Immers, de verzuurde melk die na het karnen achterblijft is de traditionele karnemelk. Als je alleen maar de aangezuurde melk uit de supermarkt kent dan is dit echt een verrassing!

    Naast de melk heb je  een boterkarn nodig en zuursel. Als zuursel kun je een goeie verse biologische karnemelk uit de winkel gebruiken of, als je zeker wilt zijn van de juiste bacterie, gevriesdroogd zuursel.

  • Sojamelk en tofu maken

    Drink je veel sojamelk dan kan het voordelig zijn zelf je sojamelk te maken. Het is even een investering, zo’n apparaat, maar die heb je snel terug verdiend. Van 1 kg sojabonen maak je 10 –15 liter sojamelk en dat maakt dat de kosten voor een liter zelfgemaakte sojamelk gering zijn.