Veggi Fermenter 1400 ml - 1
  search
  • Veggi Fermenter 1400 ml - 1

  Veggi Fermenter 1400 ml

  € 39,40
  Inclusief belasting

  fermentatie en starterculturen met  probiotische gezondheidsvoordelen

  Gefermenteerde groenten zitten vol positieve micro-organismen en voedingsstoffen en worden gemakkelijker opgenomen dan verse. Regelmatige consumptie van gefermenteerd voedsel kan positieve effecten hebben op de darmgezondheid, het beheersen van het cholesterolgehalte, het versterken van het immuunsysteem, het reguleren van de eetlust, gewichtsverlies en nog veel meer.

  Kerfirko 

  Aantal

  HOE GROENTEN EN FRUIT FERMENTEREN?
  Het fermenteren van groenten is een traditionele methode om verse ingrediënten te bewaren wanneer ze beschikbaar zijn. Het enige wat u hoeft te doen is niet-metalen apparatuur van goede kwaliteit en zout en/of pekel gebruiken.

  Er zijn enkele basisprincipes die u bij dit proces moet volgen: ervoor zorgen dat er geen lucht bij komt en de hygiëne op een hoog niveau houden. Er zijn veel verschillende recepten voor het fermenteren van groenten. De Veggie Fermenter bevat meer dan 25 heerlijke recepten voor beginners of ervaren fermenteerders.

  WELKE GROENTEN KUNNEN WORDEN GEFERMENTEERD?
  Je kunt bijna alle groenten fermenteren en zelfs sommige vruchten - appels, bessen. Kool is een van de populairste groenten om te fermenteren en de volgende is radijs. Je kunt knoflook, komkommers, wortels, selderij, groene bonen en zelfs kruiden fermenteren. Er zijn enkele beperkingen met groene bladgroenten vanwege hun aparte smaak die nog sterker wordt door fermentatie. Met een beetje ervaring kun je bijna alles fermenteren.

  WORDEN GROENTEN IN HUN GEHEEL OF IN STUKJES GEFERMENTEERD?
  Afhankelijk van het recept dat je maakt. De bedoeling van het fijnhakken of raspen van groenten is om ze in staat te stellen water af te geven en voldoende pekel te creëren om ze ondergedompeld te houden. Maar sommige groenten kun je niet raspen en alleen in grove stukken hakken of heel laten. In dat geval kunt u een zoute pekel gebruiken.

  WAAROM IS HET BELANGRIJK OM ZOUT TOE TE VOEGEN EN HOEVEEL?
  Zout is belangrijk om een omgeving te creëren waarin de Lactobacillus-bacteriën goed gedijen, terwijl gist en schimmels zich niet kunnen vormen en zo je ferment beschermen.

  Het percentage zout wordt berekend voor het totale gewicht van je ingrediënten en water. Aanbevolen wordt om ongeveer 2% pekel te gebruiken. Voor 1 kg ingrediënten betekent dit dus ongeveer 20 g zout. Bedenk wel dat de fermentatie sneller verloopt bij hogere temperaturen. In warmere seizoenen kunt u dus meer zout toevoegen om de gisting te vertragen.

  IS DE STERKE GEUR VAN DE GISTING NORMAAL?
  Veel bacteriën en gisten in uw gist doen hun werk en produceren gas. Als dit nieuw voor u is, kan dit als een schok komen, maar het betekent niet dat de fermentatie slecht is geworden. De Veggie Fermenter heeft een actief koolstoffilter dat de geur van de gassen uit de pot vermindert.

  ER ZIT SCHIMMEL OP MIJN FERMENT - WAT NU?
  Schimmel is het meest voorkomende probleem bij het fermenteren van groenten. Dit komt meestal doordat de fermentatie in contact is geweest met lucht. Sommige mensen verwijderen alleen de laag met schimmel, maar voor de zekerheid kunt u in dit geval het beste de hele pot weggooien. U kunt schimmelgroei voorkomen door het ferment altijd onder water te houden.

  IS HET GEBRUIK VAN STARTCULTUREN NOODZAKELIJK?
  Groenten en fruit bevatten alle nodige micro-organismen voor de fermentatie. Wanneer u hier niet zeker van bent of het sneller en consistenter wilt laten verlopen, kunt u wat hulp gebruiken in de vorm van startculturen. Dit is meestal een cultuur in poedervorm die je door de pekel mengt. Je kunt hulp krijgen met wei die ook vol micro-organismen zit, sommige mensen gebruiken graag zuurkoolsap van de vorige batch voor de nieuwe fermentatie. Sommigen gebruiken zelfs de extra kefirkorrels en voegen die toe in een mix. Al deze opties zijn beschikbaar, maar wees niet bang voor de wilde fermentatie die op natuurlijke wijze plaatsvindt, met geweldige ingrediënten en een beetje zout.

  OE WEET U OF UW FERMENT VEILIG IS OM TE ETEN?
  Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat het gefermenteerde voedsel veilig is om te eten voordat je het consumeert.

  Hier zijn enkele tips:

  • Controleer op tekenen van bederf: Als je vreemde geuren of smaken, schimmel of tekenen van bederf zoals verkleuring of slijmerigheid opmerkt, gooi het ferment dan onmiddellijk weg.
  • Zoek naar bubbels: Tijdens de fermentatie wordt kooldioxide geproduceerd, waardoor belletjes in de ferment ontstaan. Als u geen belletjes ziet, kan dit erop wijzen dat het gistingsproces niet of onvolledig heeft plaatsgevonden.
  • Controleer de pH: Gefermenteerd voedsel moet een pH hebben van 4,6 of lager om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. Je kunt een pH-meter of pH-teststrips gebruiken om de zuurgraad van je ferment te controleren.
  • Proef een kleine hoeveelheid: Als je onzeker bent over de veiligheid van je ferment, proef dan een kleine hoeveelheid om te zien of het een aangename smaak heeft.
  • Gebruik de juiste fermentatietechnieken: Om ervoor te zorgen dat je ferment veilig is om te eten, volg je de juiste fermentatietechnieken zoals het gebruik van schone apparatuur, het gebruik van de juiste hoeveelheid zout of startercultuur, en het fermenteren bij de juiste temperatuur en tijd.
  •  

  WAAROM VERANDEREN GROENTEN VAN KLEUR TIJDENS DE GISTING?
  De meeste groenten veranderen licht van kleur door gisting. De kleur vervaagt meestal. Als ze erg donker zijn voor het fermenteren kunnen ze de andere groenten in de pot kleuren. Bijvoorbeeld de biet of paarse kool kan de hele pot roze kleuren. Als u een roze kleur ziet, zelfs als er geen groenten van deze kleur in de pot zitten, kan dat een verontreiniging zijn en moet u de hele pot weggooien. Donkere lagen groenten in de pot betekenen meestal dat de groenten niet waren bedekt met pekel en in contact kwamen met lucht.

  Invlusief: glasgewicht; persveer; eenrichtingsventiel; glazen pot; gistingsklok; filter; pomp; boek met recepten.